True
Olipa kerran Boknäs
Kertomus kirjoista ja kirjahyllyistä

Olipa kerran Boknäs – kertomus kirjoista ja kirjahyllyistä

Boknäsin tarina alkoi 1980-luvulla eräästä helsinkiläisestä antikvariaatista. Tai ei, oikeastaan paljon kauempaa, 1800-luvun lopun Michiganista. Boknäsin perheyrityksen juuret ovat pitkät ja kaikkea on ohjannut rakkaus kirjoihin.

Tutustu Boknäsin mallistoon

1800-luvun loppu: ensimmäinen pinottava hyllyjärjestelmä
Yhdysvalloissa, Michiganissa The Wernicke Co -niminen huonekalutehdas kehitti kirjahyllymallin, joka koostui erikokoisista hyllyelementeistä. Pinoamalla elementtejä vierekkäin ja päällekkäin pystyi luomaan erilaisia hyllykokonaisuuksia.

Kymmenisen vuotta myöhemmin yhdysvaltalainen huonekalutehtailija Henry C. Yeiser kiinnostui kirjahyllymallista, osti The Wernicke Co:n, ja yritys sai uuden nimen The Globe Wernicke Co. Yeiser patentoi kirjahyllyjärjestelmän vuonna 1892.



1900-luvun alku: kirjahyllyjä kaikille
Kun elementtikirjahyllyn patentti raukesi, useat eurooppalaiset huonekaluvalmistajat alkoivat tehdä vastaavia malleja. Muun muassa Englannissa, Saksassa ja Unkarissa oli omat kirjahyllynsä, ja Suomessa Billnäs Bruks Ab aloitti niiden valmistuksen vuonna 1909. Tuotanto jatkui 1960-luvulle saakka.

Seppo Salmevaara perusti Boknäsin vuonna 1996.

1980-luku: haussa täydellinen hyllymalli
Vuonna 1982 veljekset Seppo ja Kalevi Salmevaara perustivat Helsingin Antikvariaatin Töölöön. Myyntiin tuli paljon kirjoja kuolinpesien ja jäämistöjen kautta. Samoissa kuormissa oli monesti myös antiikkikalusteita, kuten vanhoja Billnäsin valmistamia kirjahyllyjä. Suuri kirjojen ystävä Seppo ihastui hyllyihin. Harmi vain, niitä oli hankala löytää samanvärisinä, jotta olisi saanut kasattua suuren, yhtenäisen hyllykokonaisuuden.

Niinpä Seppo Salmevaara teetti haaveilemansa hyllyt Tallinnassa. Malliksi hän toimitti vanhoja Billnäsin kirjahyllyjä: kaikki mitat, liitokset ja yksityiskohdat piti toteuttaa samalla tavalla, vanhaa kunnioittaen. Kun Seppo sai hyllyt kotiinsa, ensin veli Kalevi ihastui niihin ja halusi samanlaiset. Sitten muutkin sukulaiset ja tuttavat alkoivat kysellä hyllyjä. Myös antikvariaattiin tilattiin niitä.

Koko Boknäsin toiminta sai alkunsa antikvariaattibisneksestä.

1990-1994: kirjakauppiaasta huonekalukauppiaaksi
Antikvariaatin asiakkaat kaipailivat sopivia hyllyjä kirjoilleen, joten liikkeen valikoimaa päätettiin laajentaa kirjahyllyihin – ja mikä olisi ollut parempi malli kuin Salmevaarojen oma suosikki, amerikkalaisen perinteen mukaiset elementtihyllyt. Osat teetettiin tallinnalaisessa tehtaassa, ja ensimmäiset kokonaisuudet Salmevaarat kasasivat käsin helsinkiläisessä autotallissa. Alkuvaiheessa valikoimaan kuului kaksi vitriinikokoa sekä ylä- ja alasokkeli keskiruskeaksi petsattuna.

Ensimmäiset Boknäs-kirjahyllyt esiteltiin Habitare-messuilla vuonna 1995.

1995–1999: ideasta tuotantoon
Vuonna 1995 Helsingin Antikvariaatti esitteli kirjahyllynsä Habitare-sisustusmessuilla, mikä oli menestys. Sen lisäksi, että moni suomalainen huonekaluliike otti laadukkaat hyllyt jälleenmyyntiin, niitä alettiin viedä myös ulkomaille, ensin Venäjälle, Ruotsiin ja Italiaan.

Vuotta myöhemmin kirjahyllyjen myyntiä varten perustettiin oma yritys, Boknäs Huonekalut. Myymälä avattiin Töölöön Mechelininkadulle, Helsingin Antikvariaatin viereen. Seuraavana vuonna Boknäs avasi Helsingissä toisen myymälän, Nordenskjöldinkadulle. Ulkomaanvienti veti jo hyvin, mutta vielä isommalle vaihteelle se siirtyi paria vuotta myöhemmin, kun Boknäs esitteli hyllynsä Kölnin kansainvälisillä huonekalumessuilla 1998.

2000-luvun alkupuolella Boknäsin valikoimaan tulivat vanhat, kiinalaiset kalusteet.

2000–2004: uusia ulkomaisia brändejä
2000-luvun alussa Boknäs otti valikoimaansa lisää ulkomaisia huonekalubrändejä ja myös vanhoja kiinalaisia kalusteita. Vuonna 2002 myymälä muutti Fredan torille, Punavuoreen, jonne myös Helsingin Antikvariaatti siirtyi.
Ensimmäiset vajaat kymmenen vuotta kirjahyllyt tunnettiin kotimaan markkinoilla Björknäs-nimellä, mutta vuonna 2004 kaikki brändin tuotteet siirrettiin Boknäs-tuotenimen alle, jolla ulkomaanvientikin oli tehty. Tässä vaiheessa yritys oli laajentunut niin, että sillä oli omat konseptimyymälänsä Helsingissä ja Turussa, yli 50 jälleenmyyjää Suomessa ja noin 150 ulkomailla.

Boknäsilla on myynnissä laaja valikoima kotimaisia ja ulkomaisia suosikkimerkkejä.

2005–2009: lisää myymälätilaa
Vuonna 2005 oli taas aika muuttaa suurempiin tiloihin, ja ne löytyivät Vantaan Varistosta. 1500 neliön myymälä oli paljon edellistä suurempi, joten valikoimaa oli mahdollista laajentaa entisestään ja ottaa myyntiin uusia brändejä.

Paria vuotta myöhemmin, Helsingin keskustaan, Fabianinkadulle avattiin suuri konseptimyymälä, jonka ohessa oli myös sisustukseen ja kulttuuriin keskittynyt pieni kirjamyymälä. Samana vuonna Helsingin Antikvariaatti lopetti toimintansa.

Ennen vuosikymmenen vaihtumista Boknäsin ohjaksiin siirtyi Seppo Salmevaaran poika, Jokko Salmevaara, pitkän linjan boknäslainen hänkin: Jokon ura Boknäsillä oli aikoinaan alkanut koulupoikana lasinpuhdistajana kun perhe kokosi kirjahyllyjä autotallissa.


Villinki-hyllysarja on ollut Boknäsin myyntihitti jo lanseerausvuodestaan 2011.

2010–2020: uusi hyllysarja Villinki
Boknäs-kirjahyllyt tunnettiin laadustaan, mutta osa asiakkaista kyseli sille vaihtoehtoja. Boknäsissä ei ollut mitään vikaa, itse asiassa juuri sitä laatua haluttiinkin, mutta kun tutuilla ja ystävillä oli jo tuota sarjaa, ei viitsitty hankkia sitä samaa. Niinpä vuonna 2011 Seppo Salmevaara suunnitteli Villingin. Taustalla oli samat periaatteet kuin Boknäsissä – modulaarisuus, funktionaalisuus ja laadukkuus – mutta ilme oli toisenlainen. Alkuvaiheessa Villinkiin kuului kaksi vitriiniosaa ja sokkeli, ja vuosi vuodelta sarjaa on laajennettu uusilla tuotteilla.

Vuosikymmenen puolivälissä myymälöiden ohelle avattiin verkkokauppa. Kivijalkamyymälöitä on nykyisin kolme: Espoon Tapiolassa, Tampereella Hämeenpuistossa ja uusin myymälä, Helsingissä Mannerheimintiellä. 

Ota yhteyttä!


To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.