Hoito-opas
Materiaaliopas: Näin hoidat puukalusteita
Heti alussa – muista puukalusteen pintakäsittely

Sijoita oikein – ota huomioon auringonvalo ja pattereiden paikat
Käytä alusia – suojaa puupinta myös arjessa
Siirrä nostamalla – varo raahaamasta painavia kalusteita
Jos siirrät kalusteita, nosta niitä, älä vedä lattiaa pitkin. Raahaamalla huonekalun liitokset saattavat löystyä ja lattiaan voi tulla naarmuja. Aika ajoin ruuviliitokset kannattaa tarkistaa ja tarvittaessa kiristää.
Kuva: Kristensen & Kristensenin Velvet-sarjan kalusteet on saatavana erilaisilla viimeistelyillä.
Käsittele silloin tällöin – puupinta tykkää hoidosta
Öljytyt kalusteet on hyvä käsitellä kalusteöljyllä muutaman kerran vuodessa. Riippuu olosuhteista – kuten huonetilan kuivuus, lämpötilan muutokset ja auringonvalo – kuinka usein käsittely on syytä uusia. Pyyhi ensin pölyt ja levitä sitten öljy puunsyiden mukaisesti. Anna öljyn vaikuttaa puolisen tuntia, jonka jälkeen pyyhi ylimääräinen pois. Lakatut kalusteet voit halutessasi kiillottaa. Testaa kiillotusaine ensin huomaamattomaan kohtaan. Levitä sitten ainetta koko käsiteltävälle pinnalle. Pyyhi ylimääräinen pois ja kiillota pinta pyörivin liikkein kuivalla liinalla. Vahatut kalusteet kannattaa käsitellä aika ajoin kalustevahalla. Levitä vaha koko pinnalle, anna sen kuivua ja kiillota liinalla tai pehmeällä harjalla. Toista kunnes saat toivomasi kiiltoasteen.
Jos vahattuun tai öljyttyyn kalusteeseen tulee pintanaarmuja tai pinttyneitä tahroja, niitä voi koettaa poistaa varovasti hiomalla hienolla hiekkapaperilla. Hio puunsyyn suuntaisesti. Lopuksi poista hiontapöly ja käsittele pinta vahalla tai öljyllä. Kristensen & Kristensenin kalusteiden mustissa sävyissä (C3 ja C44) on petsin lisäksi lakka. Niille sopii Leather Masterin Beeswax Balm Paste -mehiläisvahatahna sekä Guardian Varnish Wash.
Varo naarmuja – suojaa puukalusteet lialta ja kosteudelta
Etenkin lakattujen puukalusteiden kanssa on hyvä olla tarkkana, etteivät ne naarmuunnu. Vältä siis hankausaineita sekä karheita puhdistusliinoja ja -tyynyjä. Myös vahvat alkaliset ja happoja sisältävät puhdistusaineet sekä voimakkaat liuottimet pilaavat lakkapinnan. Jos käytät kalustevahoja, käytä niitä maltilla. Pinta voi vaurioitua, kun poistat vahakerroksia.
Muista myös tämä! Puupinnan epätasaisuus, värin vaihtelu ja pienet halkeamat kuuluvat puun luonteeseen. Sävyerot johtuvat värivaihtelusta puun pinnalla. Väriin vaikuttaa myös se, onko kappale pinta- vai sydänpuuta, mihin vuodenaikaan puu on kaadettu ja miten se on kuivattu.
Materiaaliopas: Näin hoidat verhoiltuja kalusteita
Valitessasi sohvan tai nojatuolin verhoilua, kiinnitä huomiota materiaalin pestävyyteen. Esimerkiksi pikkulapsiperheissä vesipestävyys on usein valttia. Sohvatyynyille taas pöyhiminen ja ravistelu tekevät aina hyvää.
Kangasverhoillut kalusteet
Säännöllisesti: imuroi ja ravistele
Kangasverhoiltujen kalusteiden yleispuhdistus hoituu imuroimalla käyttäen tekstiilisuulaketta ja pienintä imutehoa. Näin saat poistettua pölyn, muruset ja muut pienet likahiukkaset, eivätkä ne pääse pinttymään liaksi ja heikentämään verhoilutekstiiliä. Oikaise samalla kankaan poimut ja rypyt. Lisäksi pehmusteita on hyvä ravistella ja pöyhiä säännöllisesti.
Silloin tällöin: pese ohjeen mukaan tai vie pesulaan
Kun on perusteellisemman pesun aika, tarkista kankaan pesuohjeista, millaista pesua verhoilu kestää. Toiset kankaat ovat vesipestäviä, toiset eivät. Noudata pesuohjeita, ja jos sohvassa on irrotettava verhoilu, vie se pesulaan.
Tahranpoisto: käsittele lika heti
Jos kankaalle kaatuu nestettä, imeytä se kuivalla liinalla – mutta älä hankaa. Mahdolliset tahrat voi poistaa pyyhkimällä kostealla liinalla tahran reunoilta kohti keskustaa: näin et levitä tahraa entisestään. Käytä tarvittaessa tekstiileille tarkoitettua puhdistusainetta, esimerkiksi TextileMaster Fabric Cleaneriä tai Guardian Textile Cleaneriä. Muista käyttää vain vaaleaa, puhdasta liinaa,
jotta liina ei tahraa kalustetta.
Kuva: Boknäsin Heaven-sohvan verhoiluun voi valita ylellistä pellavaa. Sohvassa on irrotettavat päälliset.
Nahkaverhoillut kalusteet
Säännöllisesti: pyyhi, mutta varo naarmuja
Nahkakalusteiden yleispuhdistukseen riittää pyyhkiminen nihkeällä liinalla. Imurointia ei suositella, koska suulake saattaa naarmuttaa nahan pintaa. Nahkaverhoilut eivät myöskään kestä vesi- tai kuivapesua.
Silloin tällöin: muista suoja-aineet
Nahkakalusteet on hyvä käsitellä puhdistus- ja suoja-aineella ainakin 2–4 kertaa vuodessa. Jos kaluste on ahkerassa käytössä, suojakäsittely kannattaa tehdä useamminkin. On huomattavasti helpompi ennaltaehkäistä nahkavaurioiden syntymistä kuin korjata niitä. Eri nahkalaaduille on omat hoitoaineensa. Kun ostat nahkaverhoiltua kalustetta, kysy samalla myyjältä, mikä hoitoaine sille sopii. Esimerkiksi Boknäsilla myytävät Guardianin ja Leather Masterin tuotteet ovat laadukkaita.
Tahranpoisto: poista nestetahrat heti
Jos nahkakalusteelle läikkyy nestettä, imeytä se liinalla mahdollisimman nopeasti, mutta vältä hankaamista. Muutkin tahrat kannattaa poistaa tuoreeltaan. Pyyhi tahran reunoilta kohti keskustaa. Käytä tarvittaessa puhdistusainetta, esimerkiksi vaalealle nahalle on omansa. Vältä kastelemasta nahkaa enemmän kuin on välttämätöntä ja kuivaa huolellisesti. Kun pinta on kuiva, käsittele nahka lopuksi hoitoaineella.
Höyhenpehmusteet
Säännöllisesti: pöyhi ja ravistele
Jotta höyhentäytteiset pehmusteet pysyvät muhkeina, ilmavina ja pehmeinä, ne vaativat säännöllistä pöyhimistä, ravistelua ja alkuperäiseen muotoonsa muokkaamista. Tämä kannattaa tehdä esimerkiksi viikoittain tai tarvittaessa.
Silloin tällöin: huolla imuroimalla
Höyhenpehmusteiden sisälle on ommeltu pussi, joka auttaa pitämään höyhenet pehmusteen sisällä. Silti aina välillä höyheniä pääsee työntymään kankaan läpi. Nämä irtohöyhenet voi poistaa harjaamalla tai imuroimalla.