Verkkokaupassa ILMAINEN toimitus! Maksutavat ja toimitusehdot

KlarnaKlarna

Hoito-opas

puukalusteiden hoito

Materiaaliopas: Näin hoidat puukalusteita

Paljon vaivaa puisten huonekalujen vuoksi ei tarvitse nähdä – mutta vähän kuitenkin. Kun puhdistat oikein ja käytät suoja-aineita, puu säilyy kauniina ja kunnossa pitkään. Lue parhaat vinkit!
 

Heti alussa – muista puukalusteen pintakäsittely

Lakatut kalusteet, kuten Boknäs- ja Villinki-huonekalut, eivät vaadi suojakäsittelyjä, vaan ne ovat valmiita kannettavaksi kotona suoraan paikalleen. Sen sijaan esimerkiksi Kristensen & Kristensenin öljyvahatut kalusteet suositellaan käsittelemään hoitoaineella, jotta puun sävy tulisi parhaiten esiin ja kaluste pysyisi mahdollisimman hyvässä kunnossa. Guardian Protection Products tarjoaa laajan valikoiman huonekalujen hoitoon ja huoltoon tarvittavia tuotteita. Levitä aine puun syiden mukaisesti, anna vaikuttaa noin puoli tuntia ja pyyhi ylimääräinen pois.
 
puukalusteen pintakäsittely
Kuva: Kristensen & Kristensenin Ancona-ruokapöytä on öljyttyä saarnia.

Sijoita oikein – ota huomioon auringonvalo ja pattereiden paikat

Vältä puukalusteiden sijoittamista suoraan auringonvaloon tai aivan lämmityslaitteiden viereen. Auringon UV-säteet voivat haalistaa kalusteiden sävyä ja kuumuus vaurioittaa materiaalia. Koska puu on luonnonmateriaali, ideaali ympäristö sille on riittävän lämmin ja riittävän kostea. Periaatteessa puulle sopii sama ympäristö kuin ihmiselle. Liian kuiva huoneilma saattaa kuivattaa puuta, jolloin siihen voi tulla halkeamia. Toisaalta puukalusteita ei saa päästää myöskään kastumaan. Neste voi käyristää kalusteen, aiheuttaa halkeamia ja aukaista liimasaumoja
  

Käytä alusia – suojaa puupinta myös arjessa

Älä aseta mitään kuumaa tai kosteaa suoraan kalusteen päälle vaan käytä aina alustaa. Myös maljakoiden alla kannattaa käyttää suoja-alusia, sillä muuten puun hengittävyys voi heikentyä ja maljakon pohjasta jäädä pintaan jälkiä. Puhdista pölyt ja tahrat – pyyhi lika heti pois puisilta pinnoilta Perushuolloksi riittää, kun pyyhit pölyt nukkaamattomalla, kuivalla liinalla.
 
Jos kalusteeseen tulee tahroja, ne kannattaa poistaa tuoreeltaan nihkeällä liinalla, tarvittaessa voit käyttää puhdistusainetta. Jos puupinnalle kaatuu vettä, kuivaa se mahdollisimman pian. Boknäs- ja Villinki-kalusteiden lakkapintaan voi syntyä kosteudesta vaaleita jälkiä, kuten lasinpohjan rinkuloita. Nämä saa poistettua Liberonin Ring Remover -aineella, jota myydään rautakaupoissa.
 
Vitriinien lasiovet puhdistuvat parhaiten lasinpesuaineella ja lasille tarkoitetulla siivousliinalla. Vältä ammoniakkia sisältäviä puhdistusaineita, sillä ne voivat muuttaa pinnan harmaaksi. Metalliosat puhdistetaan pyyhkimällä nihkeällä liinalla ja tarvittaessa miedolla puhdistusaineella.
Älä käytä metallille hiekkapaperia, karhunkieltä, happopitoisia puhdistusaineita tai valkaisuaineita


Siirrä nostamalla – varo raahaamasta painavia kalusteita

Jos siirrät kalusteita, nosta niitä, älä vedä lattiaa pitkin. Raahaamalla huonekalun liitokset saattavat löystyä ja lattiaan voi tulla naarmuja. Aika ajoin ruuviliitokset kannattaa tarkistaa ja tarvittaessa kiristää.

käsittele puukalusteet kalusteöljyllä
Kuva: Kristensen & Kristensenin Velvet-sarjan kalusteet on saatavana erilaisilla viimeistelyillä.

Käsittele silloin tällöin – puupinta tykkää hoidosta

Öljytyt kalusteet on hyvä käsitellä kalusteöljyllä muutaman kerran vuodessa. Riippuu olosuhteista – kuten huonetilan kuivuus, lämpötilan muutokset ja auringonvalo – kuinka usein käsittely on syytä uusia. Pyyhi ensin pölyt ja levitä sitten öljy puunsyiden mukaisesti. Anna öljyn vaikuttaa puolisen tuntia, jonka jälkeen pyyhi ylimääräinen pois. Lakatut kalusteet voit halutessasi kiillottaa. Testaa kiillotusaine ensin huomaamattomaan kohtaan. Levitä sitten ainetta koko käsiteltävälle pinnalle. Pyyhi ylimääräinen pois ja kiillota pinta pyörivin liikkein kuivalla liinalla. Vahatut kalusteet kannattaa käsitellä aika ajoin kalustevahalla. Levitä vaha koko pinnalle, anna sen kuivua ja kiillota liinalla tai pehmeällä harjalla. Toista kunnes saat toivomasi kiiltoasteen.
Jos vahattuun tai öljyttyyn kalusteeseen tulee pintanaarmuja tai pinttyneitä tahroja, niitä voi koettaa poistaa varovasti hiomalla hienolla hiekkapaperilla. Hio puunsyyn suuntaisesti. Lopuksi poista hiontapöly ja käsittele pinta vahalla tai öljyllä. Kristensen & Kristensenin kalusteiden mustissa sävyissä (C3 ja C44) on petsin lisäksi lakka. Niille sopii Leather Masterin Beeswax Balm Paste -mehiläisvahatahna sekä Guardian Varnish Wash.

Varo naarmuja – suojaa puukalusteet lialta ja kosteudelta

Etenkin lakattujen puukalusteiden kanssa on hyvä olla tarkkana, etteivät ne naarmuunnu. Vältä siis hankausaineita sekä karheita puhdistusliinoja ja -tyynyjä. Myös vahvat alkaliset ja happoja sisältävät puhdistusaineet sekä voimakkaat liuottimet pilaavat lakkapinnan. Jos käytät kalustevahoja, käytä niitä maltilla. Pinta voi vaurioitua, kun poistat vahakerroksia.

Muista myös tämä! Puupinnan epätasaisuus, värin vaihtelu ja pienet halkeamat kuuluvat puun luonteeseen. Sävyerot johtuvat värivaihtelusta puun pinnalla. Väriin vaikuttaa myös se, onko kappale pinta- vai sydänpuuta, mihin vuodenaikaan puu on kaadettu ja miten se on kuivattu.

verhoiltujen kalusteiden hoito

Materiaaliopas: Näin hoidat verhoiltuja kalusteita

Valitessasi sohvan tai nojatuolin verhoilua, kiinnitä huomiota materiaalin pestävyyteen. Esimerkiksi pikkulapsiperheissä vesipestävyys on usein valttia. Sohvatyynyille taas pöyhiminen ja ravistelu tekevät aina hyvää.

Kangasverhoillut kalusteet

Säännöllisesti: imuroi ja ravistele
Kangasverhoiltujen kalusteiden yleispuhdistus hoituu imuroimalla käyttäen tekstiilisuulaketta ja pienintä imutehoa. Näin saat poistettua pölyn, muruset ja muut pienet likahiukkaset, eivätkä ne pääse pinttymään liaksi ja heikentämään verhoilutekstiiliä. Oikaise samalla kankaan poimut ja rypyt. Lisäksi pehmusteita on hyvä ravistella ja pöyhiä säännöllisesti.

Silloin tällöin: pese ohjeen mukaan tai vie pesulaan
Kun on perusteellisemman pesun aika, tarkista kankaan pesuohjeista, millaista pesua verhoilu kestää. Toiset kankaat ovat vesipestäviä, toiset eivät. Noudata pesuohjeita, ja jos sohvassa on irrotettava verhoilu, vie se pesulaan.

Tahranpoisto: käsittele lika heti
Jos kankaalle kaatuu nestettä, imeytä se kuivalla liinalla – mutta älä hankaa. Mahdolliset tahrat voi poistaa pyyhkimällä kostealla liinalla tahran reunoilta kohti keskustaa: näin et levitä tahraa entisestään. Käytä tarvittaessa tekstiileille tarkoitettua puhdistusainetta, esimerkiksi TextileMaster Fabric Cleaneriä tai Guardian Textile Cleaneriä. Muista käyttää vain vaaleaa, puhdasta liinaa,
jotta liina ei tahraa kalustetta.

Heaven-sohvassa on irroitettava päällinen
Kuva: Boknäsin Heaven-sohvan verhoiluun voi valita ylellistä pellavaa. Sohvassa on irrotettavat päälliset.

Nahkaverhoillut kalusteet

Säännöllisesti: pyyhi, mutta varo naarmuja
Nahkakalusteiden yleispuhdistukseen riittää pyyhkiminen nihkeällä liinalla. Imurointia ei suositella, koska suulake saattaa naarmuttaa nahan pintaa. Nahkaverhoilut eivät myöskään kestä vesi- tai kuivapesua.

Silloin tällöin: muista suoja-aineet
Nahkakalusteet on hyvä käsitellä puhdistus- ja suoja-aineella ainakin 2–4 kertaa vuodessa. Jos kaluste on ahkerassa käytössä, suojakäsittely kannattaa tehdä useamminkin. On huomattavasti helpompi ennaltaehkäistä nahkavaurioiden syntymistä kuin korjata niitä. Eri nahkalaaduille on omat hoitoaineensa. Kun ostat nahkaverhoiltua kalustetta, kysy samalla myyjältä, mikä hoitoaine sille sopii. Esimerkiksi Boknäsilla myytävät Guardianin ja Leather Masterin tuotteet ovat laadukkaita.

Tahranpoisto: poista nestetahrat heti
Jos nahkakalusteelle läikkyy nestettä, imeytä se liinalla mahdollisimman nopeasti, mutta vältä hankaamista. Muutkin tahrat kannattaa poistaa tuoreeltaan. Pyyhi tahran reunoilta kohti keskustaa. Käytä tarvittaessa puhdistusainetta, esimerkiksi vaalealle nahalle on omansa. Vältä kastelemasta nahkaa enemmän kuin on välttämätöntä ja kuivaa huolellisesti. Kun pinta on kuiva, käsittele nahka lopuksi hoitoaineella.

Höyhenpehmusteet

Säännöllisesti: pöyhi ja ravistele
Jotta höyhentäytteiset pehmusteet pysyvät muhkeina, ilmavina ja pehmeinä, ne vaativat säännöllistä pöyhimistä, ravistelua ja alkuperäiseen muotoonsa muokkaamista. Tämä kannattaa tehdä esimerkiksi viikoittain tai tarvittaessa.

Silloin tällöin: huolla imuroimalla
Höyhenpehmusteiden sisälle on ommeltu pussi, joka auttaa pitämään höyhenet pehmusteen sisällä. Silti aina välillä höyheniä pääsee työntymään kankaan läpi. Nämä irtohöyhenet voi poistaa harjaamalla tai imuroimalla.

 

Copyright  Boknäs 2021